TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link

assalamualaikum dan selamat pagi ya.. moga anda semua dalam lindungan allah swt.
Pagi ni sang aura ingin memberi tunjuk ajar bagaimana  mudah nya untuk memendekkan URL..(Link whatsapp, facebook atau twitter dan lain lain) Contohnya : www.ehbelogaku.blogspot/mudahnya-resipi

Okay.. sang aura akan tunjukkan langkah Demi langkah (tutorial bergambar) supaya lebih faham..


LANGKAH 1 : Bitly

LANGKAH 1

Pergi ke google , Taip carian Bitly.com  


LANGKAH 2

LABFKAH 2 

2. Copy url seperti diatas dan Klik perkataan SHORTEN (bagi memendekkan url)



Langkah 3 : Bitly


COPY Link yang sudah dipendekkan itu dan sekarang, URL kamu yang baru telah menjadi pendek (mudah bagi kamu untuk paste di status Twitter yang mempunyai patah perkataan  tidak melebihi 100)



Itu sahaja.. mudah kan? takdelah susah sangat. Copy link yang panjang dan pendekkan URL di Bitly.com

5 ulasan:

  1. dulu rajin jugak guna tapi skrg ni selalu lupa.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihihi..sama la dengan sa. Ade keperluan, barulah guna. hihihi

      Padam
  2. Banyak loni cara nak guna pendekan link..

    BalasPadam
    Balasan
    1. btl cik ash.. ni antara yg ina guna. huhihi

      Padam
  3. Ohh..mcm tu...tq for sharing akak.nice to meet u.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.